تحصیل داروسازی در ترکیه
چرا تحصیل داروسازی در ترکیه به یکی از جذابترین انتخابها در چشم دانشجویان بینالمللی تبدیل شده است؟ تعداد زیادی دانشگاه در ترکیه، رشته داروسازی (Pharmacy) را به زبان ترکی و انگلیسی ارائه میدهند و هر ساله ظرفیت دانشجوهای بینالمللی خود را به طور جداگانه اعلام میکنند. تحصیل داروسازی ترکیه، 5 سال طول میکشد و در طول این پنج سال، دانشجویان تمام مطالب پایه و تخصصی در مورد ساخت و تحلیل داروها را یاد میگیرند. تحصیل داروسازی در دانشگاههای ترکیه چه خصوصی و چه دولتی، طرفداران زیادی دارد. یکی از دلایل اصلی رقابت و پرطرفداری این رشته، به سطح درآمد داروسازی در ترکیه، مدرک بینالمللی، مورد تایید بودن برخی از بهترین دانشگاههای این کشور از سمت وزارت بهداشت ایران و کیفیت بالای تحصیل اشاره کرد. اما این تمام ماجرا نیست، اگر قصد ادامه تحصیل در رشته داروسازی در ترکیه را دارید، با ما تا پایان این مقاله همراه باشید.
آنچه در این مطلب خواهید خواند
طول دوره داروسازی در ترکیه چقدر است؟
داروسازی در ترکیه علمی است که به مطالعه تولید و توزیع دارو و چگونگی تاثیر آن بر روی بدن انسان میپردازد. بعلاوه نحوه تاثیر داروها بر روی ارگانهای داخلی بدن نیز در حیطه کار فارغالتحصیلان داروسازی قرار دارد. اگر در دوران مدرسه، به زیست و شیمی علاقه زیاد داشتید، بهترین انتخاب برای ادامه تحصیلات دانشگاهی شما، میتواند رشته داروسازی در ترکیه باشد. این رشته در مقطع کارشناسی به مدت 3 تا 4 نیز در برخی از دانشگاهها از جمله دانشگاه ALEV آنتالیا، دانشگاه گلیسیم استانبول، دانشگاه اطلس استانبول، دانشگاه آلتین باش و … ارائه میشود. اما اکنون در ترکیه رشته تخصص داروسازی یک دوره 5 ساله است که در نهایت برای فارغالتحصیلی باید از پایاننامه خود دفاع کنید. از جمله مباحثی که در طول این دوره از داروسازی در ترکیه یاد خواهید گرفت میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- فناوری اطلاعات پایه
- شیمی تجزیه
- شیمی معدنی
- تاریخچه و اصطلاحات داروسازی
- علوم پایه داروسازی
- قوانین دارویی
- داروسازی و علوم پایه پزشکی
- مواد اولیه دارویی
- شیمی دارویی
- تکنولوژی دارویی
- بیوشیمی بالینی
بیشتر بخوانید: رنکینگ دانشگاه اطلس استانبول
معادل سازی مدرک داروسازی در ترکیه
برای معادل سازی مدرک داروسازی در ترکیه و برگشت به داخل کشور ایران چه کار باید کرد؟ این زمانی اهمیت دارد که شما میخواهید بعد از پایان تحصیل خود در رشته داروسازی ترکیه به داخل ایران برگردید. قبل از همه چیز این را باید بدانید که مدرک تحصیلی تمام دانشگاههای ترکیه بینالمللی است و قابلیت ارائه به تمام دانشگاههای اروپا و آمریکا را دارد. از طرف دیگر، هر ساله وزارت بهداشت ایران، لیست دانشگاههای ترکیه مورد تایید ایران را در قالب بخشنامه صادر میکند. شما با تحصیل در دانشگاههای مورد تایید وزارت بهداشت ایران، به راحتی میتوانید مدرک خود را معادلسازی کنید و در ارگانهای مختلف مشغول به کار شوید. اگر دانشگاه شما در لیست دانشگاههای مورد تایید وزارت بهداشت نباشد، یک آزمون استاندارد از شما گرفته میشود و در کنار گذراندن چند واحد مازاد، معادل سازی برای شما انجام میشود.
و اما لیست دانشگاههای مورد تایید وزارت بهداشت ایران برای رشته داروسازی در ترکیه:
- دانشگاه آنکارا
- دانشگاه حاجت تپه در آنکارا
- دانشگاه آتاتورک در ارزروم
- دانشگاه اژه در ازمیر
- دانشگاه کوچ در استانبول
- دانشگاه استانبول
- دانشگاه قاضی در آنکارا
- دانشگاه مارمارا در استانبول
- دانشگاه بغازیچی در استانبول
- دانشگاه آنادولو در اسکی شهیر
- دانشگاه مدیترانه شرقی در قبرس
- دانشگاه دوکوز ایلول در ازمیر
- دانشگاه کاتب چلبی در ازمیر
- دانشگاه آجی بادم در استانبول
- دانشگاه باهچه شهیر در استانبول
- دانشگاه باشکنت در آنکارا
- دانشگاه یدی تپه در استانبول
آزمون های YOS و SAT جهت تحصیل داروسازی در ترکیه
همانطور که گفته شد تحصیل داروسازی در ترکیه برای دانشجویان بینالمللی به دو زبان ترکی و انگلیسی ارائه میشود. دانشگاههای ترکیه از سال 2011 ازمون یوس (yos exam) را به عنوان معیاری برای پذیرش دانشجو در رشتههای ترکی زبان معرفی کردهاند. این آزمون در سه بخش ریاضیات، هندسه و هوش برگزار میشود و تنها مختص به داخل کشور ترکیه است. هدف نهایی از این آزمون بررسی توانایی ریاضیات و زبان ترکی متقاضیان است. در کنار این دانشگاههایی که رشته داروسازی به زبان انگلیسی ارائه میدهند برای سنجش توانایی دانشجویان ورودی، آزمون سات را برگزار میکنند. Sat exam یک آزمون استاندارد انگلیسی است که کالج برد آمریکا مسئول برگزاری آن را دارد و در بیش از 200 کشور از این آزمون برای پذیرش دانشجو استفاده میشود.
(نکته مهم) مدت اعتبار هر دو آزمون برای اخذ ویزای تحصیلی ترکیه 2 سال است و مدارکی که اعتبار آنها تمام شده باشد، مردود اعلام خواهند شد.
امتیازهای لازم YÖS برای تحصیل در رشته داروسازی
دانشجویان خارجی که مایل به تحصیل در دپارتمان داروسازی با آزمون YÖS هستند، باید در آزمون YÖS برای شهرهای درجه 1 (استانبول، آنکارا، ازمیر، آنتالیا، بورسا) نمره بالای 95 کسب کنند. دانشجویانی که میخواهند از دانشکده داروسازی دانشگاههای شهرهای متوسطه (مانند کوجایلی، ساکاریا، سامسون، تکیرداغ، اسکی شهیر، آدانا، غازیانتپ، ترابزون، بولو، چاناک کاله، قونیه، اسپارتا) پذیرش شوند، باید 95 امتیاز کسب کنند.
در شهرهای کوچکتر مانند ارزروم، وان، دیاربکر، هاتای، قیصری، مالاتیا، ریزه، آرتوین، کارس، چوروم و چانکیری، نتایج آزمون YÖS شما باید 90 امتیاز یا بیشتر باشد. دریافت امتیاز YÖS ذکر شده به منزله قبولی شما نیست. عوامل دیگری مانند سهمیه دانشجویی کارت آبی (محدودیت 10 درصدی) نقش عمدهای در پذیرش دانشجویان خارجی دارد.
دانشگاه های داروسازی در ترکیه در سال 2023
طبیعی است که رشتهای تاپ مانند داروسازی در بسیاری از دانشگاههای ترکیه ارائه شود. عموما هر دانشگاهی که رشته پزشکی و دندانپزشکی را داشته باشد، داروسازی نیز جزو برنامههای تحصیلی خواهد بود. در اینجا برخی از بهترین دانشگاههای دولتی و خصوصی ترکیه برای تحصیل داروسازی را به همراه زبان تحصیل لیست کردهایم:
- دانشگاه آجی بادام: انگلیسی
- دانشگاه آلتین باش: انگلیسی
- دانشگاه بزمی عالم: ترکی
- دانشگاه بیرونی: انگلیسی و ترکی
- دانشگاه مدی پل استانبول: انگلیسی
- دانشگاه ینی یوزییل استانبول: ترکی
- دانشگاه ایستینیه: انگلیسی و ترکی
- دانشگاه لقمان حکیم: انگلیسی
- دانشگاه باشکنت: انگلیسی و ترکی
- دانشگاه یدی تپه: انگلیسی
- دانشگاه اطلس: انگلیسی
- دانشگاه مدی پل آنکارا: انگلیسی
- دانشگاه مدی پل استانبول: ترکی و انگلیسی
- دانشگاه اسکودار: انگلیسی و ترکی
- دانشگاه مال تپه: انگلیسی و ترکی
- دانشگاه آتیلیم: انگلیسی
- دانشگاه نیشانتاشی: ترکی
از میان دانشگاههای حاجت تپه، دانشگاه استانبول، دانشگاه یدی تپه، دانشگاه آنکارا، دانشگاه بیلکنت و دانشگاه کوچ از بهترین مراکز علمی برای تحصیل داروسازی هستند.
هزینه تحصیل داروسازی در ترکیه در سال 2023
هزینه تحصیل و شهریه داروسازی در ترکیه را اگر با دانشگاههای همتراز دیگر کشورهای اروپایی مقایسه کنید، متوجه خواهید شد که چقدر تحصیل در ترکیه به صرفه و مناسب است. سطح کیفیت ارائه دروس و امکانات دانشگاههای ترکیه برای رشته داروسازی بسیار بالا است و در عین حال، شهریه و هزینه تحصیل مناسب است. بسته به اینکه شما در دانشگاه دولتی تحصیل میکنید یا خصوصی و به زبان ترکی تحصیل میکنید یا انگلیسی رنج شهریه این رشته نیز متفاوت خواهد بود. عموما دانشگاههای خصوصی و ارائه رشته به زبان انگلیسی شهریه بالاتری دارند.
- شهریه تحصیل داروسازی در دانشگاههای خصوصی ترکیه حدود 20 هزار دلار در سال
- شهریه تحصیل داروسازی در دانشگاههای دولتی 600 تا 1500 دلار برای زبان انگلیسی و 250 تا 750 دلار برای زبان ترکی است.
در اینجا شهریه برخی از بهترین و شناختهشدهترین دانشگاههای ترکیه را برایتان آوردهایم:
- دانشگاه مال تپه: 10 هزار دلار
- دانشگاه اطلس 11680 دلار
- دانشگاه آتیلیم: 15 هزار دلار
- دانشگاه مدیپل استانبول: 15300 دلار
- دانشگاه آنکارا: 13800 دلار
- دانشگاه یدی تپه: 17500 دلار
- دانشگاه اسکودار: 14250 دلار
- دانشگاه آلتین باش: 19 هزار دلار
- دانشگاه اوکان: 19500 دلار
- دانشگاه ایستینیه: 20 هزار دلار
- دانشگاه باهچه شهیر: 25 هزار دلار
- دانشگاه آجی بادام: 27 هزار دلار
- دانشگاه یوکسک احتساس: 9 هزار دلار
- دانشگاه بیرونی: 13 هزار دلار
- دانشگاه تیناز تپه: 10300 دلار
- دانشگاه کوچ: 26500 دلار
- دانشگاه آرل: 13 هزار دلار
- دانشگاه لقمان حکیم: 15 هزار دلار
- دانشگاه ینی یوزیل: 97 هزار لیر
- دانشگاه هالیک: 12350 دلار برای ترکی و 14250 دلار برای انگلیسی
مدارک لازم برای اخذ پذیرش جهت تحصیل داروسازی در ترکیه
شرایط تحصیل داروسازی در ترکیه در کنار موارد کلی که ما میگوییم، هر دانشگاه برای خود آزمون ورودی خاص و رنج نمره قبولی متفاوتی دارد. اگر رشته داروسازی در دانشگاهی که انتخاب کردهاید به زبان ترکی ارائه میشود، ازمون یوس یا تومر و اگر به زبان انگلیسی ارائه میشود آزمون SAT ترکیه را باید شرکت کنید. داشتن مدرک دیپلم معتبر و معادل با دوره دبیرستان ترکیه نیز از شرطهای اصلی وارد شدن به حرفه داروسازی ترکیه است. که میتواند در گرایش تجربی یا ریاضی باشد. در اینجا مدارک مورد نیاز کلی برای رشتهی داروسازی ترکیه آورده شده است:
- مدرک دیپلم تجربی یا ریاضی و ترجمه معتبر آن به زبان ترکی یا انگلیسی
- ریزنمرات دورههای تحصیلی قبلی به همراه ترجمه معتبر آنها به زبان ترکی یا انگلیسی
- اصل پاسپورت معتبر (با حداقل 6 ماه اعتبار)
- کارنامه قبولی در آزمونهای ورودی دانشگاه (یوس و سات)
- ترجمه رسمی شناسنامه و کارت ملی
- دو پرده عکس 3*4
- فیش واریزی شهریه ترم تحصیلی (در صورت نیاز دانشگاه)
تحصیل داروسازی در ترکیه بدون آزمون
تحصیل رشتهی داروسازی بدون آزمون در ترکیه به این معنا است که شما دیگر آزمونهای ورودی (Entrance Exam) را نخواهید داشت. خبر خوب ما برای شما این است که به شرط داشتن معدل بالا، مدرک زبان و ریز نمرات مورد قبول میتوانید درخواست پذیرش بدون کنکور در دانشگاههای ترکیه ارائه دهید. پذیرش بدون آزمون داروسازی در ترکیه در تمام دانشگاههای خصوصی و جدیدا در برخی از دانشگاههای دولتی ممکن شده است. دانشگاههای خصوصی هر سال از ابتدای تیره تا تقریبا اواخر مهرماه پذیرش بدون آزمون دارند، اما دانشگاههای دولتی از طریق فراخوان ظرفیت خود را اعلام میکنند. که البته ما در آکام آکادمی تمام موارد را اطلاع رسانی خواهیم کرد. همانطور که پذیرش پزشکی بدون کنکور در ترکیه یکی از پرطرفدارترین انتخابها است، رقابت بر سر اپلای داروسازی نیز بالا است. برای همین بهتر است که با داشتن یک رزومه بهتر، شانس خود را برای اخذ پذیرش بالا ببرید.
شرایط تحصیل داروسازی در دانشگاه خصوصی ترکیه
تحصیل در دانشگاههای خصوصی ترکیه به دو صورت پذیرش از طریق آزمون و پذیرش بدون آزمون ممکن است. عموما شما در آسانترین شیوه میتوانید بدون آزمون در دانشگاههای برتر ترکیه پذیرش بگیرید. دانشگاههایی که تعدادی از آنها مورد تایید وزارت بهداشت ایران نیز میباشند. جالب است بدانید که اگرچه شهریه دانشگاههای خصوصی ترکیه نسبت به دانشگاههای دولتی بیشتر است، اما گاها سطح امکانات و کیفیت تحصیل در آنها بیشتر است. کما اینکه اکنون نیز تعدادی از دانشگاههای خصوصی در زمینه داروسازی از جمله دانشگاه باشکنت، دانشگاه آجی بادام، دانشگاه یدی تپه و دانشگاه آلتین باش جزو بهترینهای ترکیه هستند.
چه کسانی میتوانند به عنوان دانشجوی خارجی داروسازی در ترکیه درخواست دهند؟
دانشجویانی که میخواهند در رشته داروسازی با YÖS تحصیل کنند باید شرایط شهروندی یا تحصیلی زیر را داشته باشند.
- کسانی که ملیت بیگانه دارند و به عبارتی اهل کشور ترکیه نیستند.
- کسانی که اتباع خارجی هستند و سپس از طریق درخواست تابعیت ترکیه را به دست میآورند.
- کسانی که شهروند ترکیه هستند و تحصیلات متوسطه (دبیرستان) خود را در خارج از کشور به پایان رساندهاند.
- دانشجویان دارای کارت آبی یا دانشجویانی که به کارت آبی منتقل میشوند.
برای قبولی در رشته داروسازی در ترکیه چه باید کرد؟
برای تحصیل داروسازی در ترکیه اولین کاری که باید بکنید این است که تحصیلات خود در مقطع دیپلم را به پایان برسانید. نمرات بالای شما در دروس شیمی و زیست به پذیرش بهتر شما کمک زیادی خواهد کرد. داشتن مدرک دیپلم تجربی و حتی ریاضی برای گرفتن پذیرش رشتهی داروسازی ترکیه الزامی است. اگر هنوز تحصیلات خود در مقطع دیپلم را به پایان نرسانیدهاید، باید دانشآموز سال آخر باشید و به طور موقت مدرکی معتبر از سوی محل تحصیل خود ارائه دهید. در کل 3 راه برای گرفتن پذیرش داروسازی در کشور ترکیه وجود دارد:
- پذیرش با آزمون: در این روش شما با شرکت کردن در آزمونهای ورودی دانشگاهها (آزمون یوس و آزمون سات) و کامل کردن مدارک خواسته شده به صورت آنلاین درخواست پذیرش در دانشگاه مقصد میدهید.
- پذیرش بدون آزمون: در این نوع پذیرش شما درخواست پذیرش بدون کنکور میدهید و بسته به نوع درخواست و ظرفیت دانشگاه مقصد، درخواست شما پذیرفته یا رد میشود.
- پذیرش از طریق بورسیه: بورسیههای تحصیلی داروسازی نیز راه دیگری برای پذیرش دانشجویان بینالملی است. داشتن سابقه پژوهشی، مقاله، مدرک زبان و ریزنمرات بالا به شما در اخذ بورسیه کمک خواهد کرد.
شرایط بورسیه داروسازی در ترکیه
اینکه بتوانید بورسیه داروسازی در ترکیه (scholarship) را بدست بیاورید عالی میشود. چرا که گزینههای زیادی نیز پیش روی شما است. در کل به دو روش میتوانید برای بورسیه تحصیلی دانشگاههای ترکیه در رشته داروسازی اقدام کنید:
- مراجعه به سایت رسمی بورسیه دانشجویان خارجی بورسلاری ترکیه: در این سایت انواع بورسیهها ( از بورسیههای درصدی تا فول اسکولارشیپ وجود دارد و شما میتوانید درخواست خود را به همراه رزومه بفرستید تا درخواست شما از طریق دولت بورسیه بررسی شود.
- درخواست بورسیه به دانشگاه مقصد: در کنار راه اول، هر دانشگاه ظرفیت و شرایط بورسیه داروسازی را به طور جداگانه اعلام میکند که میتوانید در زمانهای اعلام شده، نسبت به ارائه درخواست بورسیه یا کمک هزینه تحصیلی دانشگاه اقدام کنید.
موارد زیر شانس شما برای بورسیه شدن را بالا خواهند برد:
- توصیه نامه
- انگیزه نامه
- مقالات و سوابق پژوهشی مرتبط
- مدرک زبان (آیلتس یا تافل)
- معدل بالای دورههای تحصیلی قبلی
خبر خوب دیگر در مورد بورسیههای ترکیه این است که شما اگر در سال اول موفق به اخذ بورسیه نشدید، میتوانید با داشتن معدل بالا در طول سال تحصیلی، ترمهای بعد درخواست مجدد بورسیه دهید.
تحصیل فوق لیسانس داروسازی در ترکیه
داروسازی خود یک دوره 5 ساله است و در پایان به شما مدرک تخصص داروسازی اعطا میشود. اما برنامههای 4 ساله داروسازی تحت عنوان دوره کارشناسی و برنامه 3 ساله تحت عنوان کارشناسی ارشد و دوره 4 ساله تحت عنوان دکتری داروسازی نیز ارائه میشود که در گرایشهای مختلف هستند. شما برای تحصیل داروسازی در ترکیه، نوع برنامه و گرایش را باید مشخص کنید. دوره فوق لیسانس داروسازی 3 در ترکیه، 3 ساله است و برای تحصیل در این مقطه باید آزمون EUC شرکت کنید و نمره قبولی این آزمون را کسب کنید. در کنار این شرط عمومی، هر دانشگاه برای پذیرش دانشجویان کارشناسی ارشد شرطهای دیگری از جمله شرکت در آزمون آلس یا گذراندن یک سال پیش نیاز را نیز اضافه میکند.
دکتری داروسازی در ترکیه
دکتری داروسازی همان برنامه 4 سالهی داروسازی است که در کشور خودمان نیز ارائه میشود. شیمی دارویی، فارماکوگنوزی، فارماکولوژی و سمشناسی دارویی، از جمله گرایشهای دکتری داروسازی هستند. در دوره دکتری شما گرایش تخصصی انتخاب خواهید کرد و در پایان میتوانید در مراکز تحقیقاتی رده بالا و مراکز ملی و بینالمللی پژوهشی مشغول به کار شوید.
تخصص داروسازی در ترکیه
تخصص داروسازی همان دوره 5 ساله داروسازی است که در کشور خودمان نیز ارائه میشود. بعضی از دانشگاههای ترکیه داروسازی را در قالب یک برنامه جامع 5 ساله ارائه میدهد و در پایان شما یک دکتر داروساز خواهید بود. اگر شما کارشناس داروسازی در ترکیه باشید، باید مقطع کارشناسی ارشد را نیز بگذرانید تا مدرک شما هم ارز مدرک تخصص داروسازی شود.
بیشتر بخوانید: دانشگاه گالاتا استانبول
لیست رشته های تخصص داروسازی در ترکیه
مانند هر رشتهی دیگری، داروسازی نیز در مقاطع بالاتر گرایشها و تخصصهای مختلفی دارد که علاقمندان به هر کدام جداگانه میتوانند مسیر خود را انتخاب کنند. از جمله گرایشهای این عرصه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کنترل دارویی
- نانو فناوری دارویی
- داروسازی هستهای
- شیمی دارویی
- صنعت
- سمشناسی
- گیاهان دارویی
- داروسازی بالینی
- فارماکولوژی
- داروشناسی
- فارماسیوتیکس
- اقتصاد مدیریت و دارو
- و…
تخصص داروسازی بالینی در ترکیه
این روزها داروسازی بالینی در ترکیه طرفداران زیادی به خود جذب کرده است. داروسازی بالینی یک دوره 5 ساله و معادل کارشناسی ارشد داروسازی است. یک داروساز بالینی عملا در پروسه درمان بیماران وارد شده و میتواند در مراکز درمانی و بیمارستانها مشغول به کار شود. گفته میشود که در هر بیمارستان حداقل یک داروساز بالینی باید حضور داشته باشد و در آینده نیز افق روشنتری پیش روی فارغ التحصیلان این گرایش از داروسازی در ترکیه است.
چگونگی بازار کار داروسازی در ترکیه
بعد از فارغالتحصیلی رشتهی داروسازی در دانشگاههای ترکیه میتوانید در مراکز توسعه و رشد، بیمارستانها، کارخانههای داروسازی و دانشگاهها مشغول به کار شوید. در کنار داشتن تخصص داروسازی به شما این امکان را میدهد تا بتوانید درمانگاه داروسازی مختص به خود را دایر کنید. برای این کار باید آزمون تخصص داروسازی در ترکیه را پاس کنید. داروسازی بالینی یک واحد بیمار-محور است. در این پروسه، داروسازان یک پرونده پیگیری در مورد همه بیماران خود نگهمیدارند. در این فایل، اطلاعات شخصی بیمار، سوابق بیماری، داروهایی که مصرف کرده بهعلاوه دوز آنها و برنامههای داورییشان نگهداری میشود. و این نظارت و کنترل داروسازان را بهینهتر میکند.
یک داروساز در ترکیه، فرصتهای شغلی بسیار خوب با درآمدهای بالا خواهد داشت. البته در تمام دنیا، داروسازی جزو شغلهای پردرآمد است و ترکیه نیز بستری مناسب برای فرصتهای شغلی و کاری جدید برای شما ایجاد میکند. داروساز نزدیکترین مشاور بهداشتی است. اگر به پزشک دسترسی ندارید، میتوانید با یک داروساز در مورد بیماری و درمان مشورت کنید. شاید احساس کنید، آینده شغلی داروسازی در ترکیه، کار کردن در داروخانهها است. اما در کنار این، داروساز در شرکتهای داروسازی، بیمارستانها، موسسان داروسازی و تجهیزات پزشکی، اداره کل داروسازی و … مشغول به کار شوند. انجمن داروسازان ترکیه هر ساله اطلاعات کامل و جامعی در مورد این شغل ارائه میدهد که میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر به آن مراجعه کنید.
میزان درآمد داروسازی در ترکیه
یک داروساز در ترکیه به طور متوسط 123 هزار لیر در سال درآمد خواهد داشت. این عامترین حالت برای درآمد داروسازی در ترکیه است. شما بعد از فازغالتحصیلی و گرفتن مدرک بسته به میزان تخصص و پشتکار میتوانید درآمدهای بسیار بالا را نیز در این زمینه کسب کنید. میانگین درآمد در کل ترکیه برای رشته داروسازی، 10200 لیر در ماه، حداقل آن 5220 لیر در ماه و بیشترین آن 15800 لیر در ماه عنوان شده است. البته این آمار مربوط به کل کشور ترکیه است. درآمد در شهرهای بزرگ مانند آنکارا، استانبول و ازمیر بسیار بالاتر از دیگر شهرهای کوچک است. در میزان سطح درآمد داروسازان در ترکیه 2023 چند عامل مهم وجود دارد که در اینجا با هم مرور خواهیم کرد:
-میزان سابقه کار:
- تا 2 سال سابقه: 5850 لیر در ماه
- 2 تا 5 سال سابقه: 7640 لیر در ماه (31 درصد افزایش حقوق)
- 5 تا 10 سال سابقه: 10700 لیر در ماه (40 درصد افزایش حقوق)
- 10 تا 15 سال سابقه: 12900 لیر در ماه (20 درصد افزایش حقوق)
- 15 تا 20 سال سابقه: 14000 لیر در ماه (9 درصد افزایش حقوق)
- بالای 20 سال سابقه: 15100 لیر در ماه (8 درصد افزایش حقوق)
-مدرک تحصیلی:
- دوره لیسانس داروسازی: 7220 لیر در ماه
- تخصص داروسازی: 12800 لیر در ماه (77 درصد افزایش حقوق)
جنسیت:
- زنها: 9540 لیر در ماه
- مردها: 11000 لیر در ماه (15 درصد درآمد بیشتر)
درآمد داروسازان بالینی نیز به طور متوسط 9970 لیر در ماه یعنی 120 هزار لیر در سال است. این درآمد در کمترین حالت 5380 لیر و در بیشترین حالت به بالای 15 هزار لیر در ماه نیز میرسد.